Tuesday, December 21, 2010

Kun Fayakun

Semuanya yang berlaku dalam alam semesta ini adalah dengan izin Tuhan. Pikir-pikirkanlah. Kalau tiba-tiba muncul gay yang bangga dengan ke-gay-an beliau,salah siapa lagi tu. Kejap,perlu ke nak cari salah siapa? Tak perlu nak salahkan sesiapa atau nak melatah tak tentu hala. Bukankah itu kejadian Tuhan? Gua bagi satu ayat cliche. "Semua yang berlaku ada hikmahnya". Biarlah Azwan Ismail ke, Azwan Ali ke, Aznil Haji Nawawi ke nak jadi gay atau straight mahupun bisexual.  Nabi pernah berhadis, berkata benarlah kamu walaupun kebenaran itu pahit. Ya, jujur itu tidak salah tapi perlukah menunjukkan aib sendiri dan berbangga mengenai ke-gay-an beliau di Malaysia yang kadar keterbukaannya begitu rendah? Memang cari pasal la. Membuka aib itu pun salah. Adakan Azwan Ismail ingin memulakan revolusi? Kita nanti-nantikan. Gua? Gua tgh keling. Gua neutral. Rules aren't always right.


# Kita kena jujur kan? Tapi kenapa kita tak boleh nak berkata benar bila ianya berkaitan dengan aib orang? Kita kena jaga aib orang. Adakah Islam mengajar kita untuk menyembunyikan? Gua tahu tak boleh buka aib supaya orang tak mengata sebab manusia memang suka mengata dan nanti tambah dosa. Sesiapa boleh tolong jawabkan?

raar


15 comments:

IMANSHAH said...

sapa ajar BM kau?? suka2 je buat perkataan sendiri

ke-gay an makcik kau..haish

armie::parc::udinc said...

aku sokong kata2 hg ni..gay ni masih dikire taboo kat msia dan mungkin utk smpi bile2 sbb majoriti kite beragama islam...kalau diikutkan, raseny azwan tu gay melayu pertama yg berani come out...tp tu la..kat sini KLCC beb, bukan new york ;p

5 Jenis Bisnes Sesuai Utk Student

IMANSHAH said...

tentang soal membuka aib orang tu dah berlaku zaman dulu lagi. Cuma kalau zaman atuk2 kita mana ada youtube semua, so caranya mereka membuka aib org melalui umpatan dan sebagainya. Sekarang kita tak boleh nak halang kerana teknologi berda di hujung jari. Semoga ambil iktibar daripadanya.

eszol said...

@armie::parc::udinc

isn't klcc is a symbol of gayness?

Irwan said...

klcc=gayness? setuju..

double finger up la entry ni...aku nak komen dalam you know where, bley?

tapi besok arr..m

Sham said...

tapi ini bukan soal membuka aib bro...kalu tak didedahkan benda ini nanti orang ingat kita boleh terima plak...(just pandangan peribadi...)

Irwan said...

Salam Eszol,


Dah lama aku peratikan perkembangan isik blog kau. Dan entry kau yang hari ini, telah berjaya memerangkapkan aku yang sedang memakai topi si Tukang Komen. Ada unsur moderasi dalam entry kau yang kali ini berbanding dengan yang lain dan untuk itu, aku ucapkan tahniah!

macam biasa:

http://aderberani.blogspot.com/2010/12/komen-kepada-kun-faya-kun.html

p/s: Takbley tunggu hingga esok laaa

Al said...

haha first2 da kena sound ngn cikgu imanshah
terbaekla cikgu!

Mujahadah said...

silence mean concern... Erkk....apakah??

eszol said...

@Irwan
tak sabar btol la si irwan ni

Irwan said...

benda baik jangan ditangguh...sebelum kau dirembat oleh sipenghambat..

lagi satu, update blog setiap hari...walaupun sekadar dot..

Barulah nuffnang berjalan...

macam ni:

http://hitamelekit.blogspot.com/2010/12/dot_16.html

get it?

Rules aren't always right. And we're GOOD at going AROUND it. Not breaking it...

Breakers are emotional people who don't know how to express themselves properly..think about that.

Dan aku nak kongsikan sekali kat sini walaupun off topic sebab aku dah declare kau sebagai kawan aku:

intellectual scenario, then the argument , then a propose solution. setakat whine san-whine sini, itu post SPM ers...

intellectualist give solution, not questions...kau akan jumpa banyak benda ni lepas ni...gggg

Anonymous said...

hotak ko neutral...aku jmp ko siap r!!...dah222 la pk jauh sgt...bnyk lg kn pk kan sblm berkata..(die ni best fren ak,so xdk mrh pon.cm terkejot)...ishh...eszol2...

Anonymous said...

x r,bkn ak...hahahha...weh...kuar mlm ni?

eszol said...

@Anonymous

kawe kene mu sapo...

Pert Doherty said...

lu kadang kala ada benarnya..

raar