Thursday, February 10, 2011

Khurafat Khurafat

Setelah entry dan kritikan serta komen gua mengenai filem Khurafat disiarkan di Beautifulnara.com, gua mendapati pengkomen-pengkomen di Beautifulnara amatlah kelakar dan menghiburkan hati gua. Gua dicemuh dan diludah dengan kata-kata yang amat menggelikan hati. Gua juga di label anti Melayu dan juga anti industri perfileman tempatan. Setakat ni gua malas nak respond dekat semua komen-komen yang bernas dan juga amat tidak bernas yang wujud di sana. Malahan gua juga amat malas untuk kembali semula me-respond kepada komen-komen dekat entry gua tu.

Hujung minggu ni gua buat entry yang tak special untuk respond kepada peng-komen-peng-komen yang wujud di sana. Setakat ini gua amat sibuk melayan kerenah anak-anak ayam yang gua bela. Biasalahkan, gua ni bersekolah lagi. Baligh pun belum. Makan minum pun mak bapak yang sediakan. Balik sekola nak kena buat homework. Lepas tu nak kena bagi anak-anak ayam gua makan. Nak pergi main bola lagi. So masa gua nak ber-blogging ni kurang. Jadi sesiapa yang cakap gua ni di upah oleh Farid Kamil untuk menulis entry sedemikian rupa ataupun menuduh yang gua ni sebenarnye Farid Kamil, semua tu salah

Gua kalau Farid Kamil upah gua jadi hero filem Samseng Jalanan pun, gua akan tolak. Gua mana ade lesen nak bawak motor. Gua sunat pon belom. Ape daa! Lagipon gua ni banyak duit. Tak payah nak upah-upah gua suruh buat entry kutuk filem Skop Production. Gua ni bapak ayam. Gua dah kaya jual anak-anak ayam gua. Budak-budak kecik mana boleh pegang duit banyak-banyak. Gua cuma rakyat Malaysia yang teraniaya dan mempunyai pendapat sendiri. So for this time being. Enjoice with all these comments. These is just few. Compare the red and the white.

* aku sure ni mesti farid kamil…x yah la ko nak kutuk si samsol ni sebab kalo orang tak suke x de lah filem ni box – office….sah2 ko ni farid kamil atau pun sekutu die…
* I don’t think it’s farid kamil. cara ckp pun mcm pompuan.. “read my lips” lah, “CLICHE” lah. hanya pompuan je yg ckp gitu. tak pun yg beraspirasi utk jadi pompuan (no offense to them). tp point nye, bukan org laki lah ckp gaya gini. So tak mungkin lah farid kamil. nak tuduh pun agak2 la
* kan.. nmpak sgt dengki.. khurafat tu best je.. sebok je pemgirim email tu nk suruh org berfikir.. org tgk wayang nk release tension bukannya nk berfikir adoii..
* betul..kalo nak suh orang pikir, baik masuk kls critical thinking ^^
* TAK KIRA LAH CLICHE KE..APE KE…YANG PENTING MAK SYOK..ANAK2 MAK MENJERIT DALAM PANGGUNG.
DAH NAMA PUN ‘ENTERTAINMENT..BUKANNYA ‘EDUCATION’ !!!
Kalu nak suruh orang pikir, tak payah tengok filem..ambik jew SPM lagi sekali..ambik paper Add Maths sekali! Kan?
* baru tak baru. filem dah dua tiga jugak yg dia buat. bapak plak produser terkenal. anyway, sbg penonton, kita nak kata filem tu best sbb mmng best. bukan sebab kesian dia tu org baru. kat hollywood ke bollywood ke chinawood ke indonwood ke whatever wood la, mana ada org suka filem tu sebab kesian org tu baru. atau tak nak kritik filem tu sebab kesian produser baru. persoalannya satu je: bagus atau tidak filem tu? caner la nak bersaing dgn bangsa lain kalau mentaliti mcm ni
* Aku tak fikir dia hentam citer Melayu, tapi suh kuar dari klise….dan malas…Dia bukan main hentam sebarangan, tapi bagi tips secara tak langsung, so len kali Syamsul or sesape boleh perbaiki…ni lah Melayu, orang bagi pandangan kritis, dia kata kondem lak…
* Bagi aku,kira ader kelainan la produk si syamsul nie..kalau filem malaysia nie buat,ader saja x kena…penulis tanya hospital mana yg wat shooting sbb selalu blackout….tp,aku nie pun peminat citer hantu luar negara gak,boleh katakan majoriti suma crita antu tu dok dlm blackout ataupn lampu samar2….jd kalau penulis tu pn minat filem korea ker jepun ker, xkan x penah tgk? Aku syorkan si penulis nie gi wat research lain ngn filem luar negara. Xyah dok sembang lebih2 kalau pengetahuan ko tu pn cetek…
* masih ternanti2 citer hantu yg xmembosankan dan lebih real, xkirala dari dalam atau luar negara (esp dlm negara la). bila tempat tu sepatutnya cerah, biarla cerah, kalau pandai buat citer tetap seram gak walau dalam terang
* tu la dia….sebelum syamsul buat citer seram byk pengarah buat citer seram mostly gagal pasal kurang research….jadi by the time syamsul nak buat citer seram he should aware of the mistakes yg pengarah lain buat…. ‘the cliche’ part especially…. memang la pengkritik di atas tu is a bit too detail and too direct….tapi mana yg dia kata betul tu kita kena terima la… its not dengki but an opinion as a viewer… any of you guys here yg rasa citer khurafat ni the best ever boleh jugak hantar komen kat nara and puji melambong pe… its pandangan masing2 la…
* pd aku ok je citer 2, antu mmg la kuar dlm gelap. Terang benderang antu mne nk 2juk muka dia yg hodoh 2…. Pk la dlu sblm komen… lgpn da nme nya antu, mstilah hodoh sbb org jahat2 je yg mati jd antu. Org baik2 mati dlm iman, makanya xla jd antu… yenadee!!!
* Komen aku buat pengomen khurafat ni plak
1)u r very TYPICAL MALAY THINKER
2)komen di atas lebih berbentuk menghina..
3)mayb khurafat tak 100% perfect but totally satisfied compared to other movies
4)KUTIPAN speak LOUDER than ur RUBBISH Comment
Read my lips
J.E.L.E.S
* Adus orang melayu oiiii, mamat ni bukan kutuk citer melayu, dia bagi komen membina. Tu la korang, bila orang cakap melayu ni takleh terima kritikan korang marah. Tapi tu la hakikatnya. Setiap benda ada pros and cons nyer. Budak ni bagi idea camna nak mantapkan citer in da future. Kisah apa si syamsul tu duk kira duit ker tak. Itu dah rezeki dia la. Kita ni sebagai penggemar filem kalau benda tu cliche then cakap la cliche tak payah la takut nak bersuara. MemAng citer ni ada yg best tapi yang karut tu lagi banyak. Citer orang putih pun ramai jer org kritik. So apa masalahnya kalau jadi pengkritik, takkan semua org nak cium bontot. Disebabkan benda camni la melayu x maju
* Hmm, amek la yang positif daripada komen tu. Maybe mamat tu ada terlanjur skit. Tapi napa ada yang suruh dia buat movie, tu bukan kerja dia. Tu kerja syamsul. Dia hanya bagi kritikan. Hadoila melayu, tak boleh kritik langsung. Tu la kalau dari kecik sampai besar duk kat malaysia jer. Takder sapa nak agungkan citer barat, banyak jer citer barat sangat hampeh, contohnya macam citer buried tu. Ni bukan masalah melayu dengki melayu, bukak la skit pemikiran kita, dia just nak pembikin citer melayu ni lebih berhati hati buat filem and buat research betul. Ni menunjukkan penonton citer melayu pun dah pandai menilai sesuatu karya seni. Korang duk kutuk pengkritik ni, so korang pun sama la asyik duk menjatuhkan orang lain. Tu hak dia nak kritik, yang positif kita amek, yang negatif tu maybe dia terlanjur. Adoila, sampai bila2 pun pemikiran orang melayu memang hampeh
* hahaha…..dussssh…elo malaysian..bangsa melayu ni dah la x seramai mana..cuba la sokong sikit bangsa kita, semua orang ada kelebihan dan kelemahan… comment bagus tapi kenapalah berunsur marah dan dengki… kelakar la …relaks la beb… faham sudah la.. industri filem kita.. x kisah pun kalau nak komen.. tapi sebagai anak melayu.. adoi..sedih..malu…macam mana la bangsa melayu nak maju kalau macam ini lu orang punya perangai… sedih sedih sedih….
* alamak wey, ko bgs sgt ke ni? boleh ke buat filem nih? kau sorang je yg komen over2! kau jealous sbnrnya kan? ok la sng cite we all ni sbg peminat filem, x de masa nk check sume tu! kau ni aku ingat mesti ada bau2 bcg dgn industri ni kan? dah la wey x yah la dengki klau kau melayu support je sudah la..x yah byk bunyi! ni kan industri perfileman kita! klau kau dh ckp mcmtu maknanya kau ludah kat bangsa kau sendiri! budus la kau!
* TV1 Hantu mengilai
TV2 Hantu mengilai
TV3 Hantu mengilai
TV9 Hantu mengilai
Astro Hantu mengilai
Panggong Wayang Hantu mengilai
Dah trend cerita Hantu mengilai
Naik bosan dan muak
Udah2 la tu buat cerita Hantu
Kesian budak2 kecik
Naik Takut Dalam Rumah pun Takut
* motto filem melayu;
1. filem kita wajah kita.so filem hantu wajah macam hantula.
2.filem ni lain dari yg lain. mm lain sbb tukar pelakun,tukar nama hantu,tukar tok bomoh pada ustaz, tukar nama hantu dr raya posa ka raya haji,
3. ada pengajaran . supaya kita sama mempercayai kuatnya ilmu hitam,gunakan ilmu hitam nk cepat cantik, nak bodohkan laki.
4. at least hujung2 ada gak ustaz dtg baca quran nk halau hantu2.


#Kenapa nilai kejayaan di ukur dengan nilai wang ringgit?
raar



39 comments:

SoLy SoLicious said...

hahah..
ade yg kutuk sebab tak suke nan pelakon n penagarah 2..

kite tak suke tgk cite2 hantu ni :)

Liyana Lynn said...

haihhhh, apalaa mereka-mereka ni. kalau takde org tegur, mcm mana nak maju industri perfileman negara.. kan kita-kita semua ni pengguna, customer. kita yg bayar duit tiket tu. kalau kita tak suka, of coz laa kita suarakan ye tak, untung2 entah2 entri encik yg review film tu sampai kat syamsul. syamsul sendiri pun tak marah2. =.="

p/s: bukan senang nak puaskan hati semua org.. :)

hanna iymeera :) said...

kritikan or kena kutuk tu standard lahh.. dah mmg dia buat filem nak bg org tengok , dan org yg tengok tu berhak nak bg kritikan or ktukan. kdg2 kutukan tu lah yg buat org lagi semangat nak cuba benda baru instead of puji yg just boleh buat org riak and takbur. hmm.. tak paham betui aku kenapa semua org nak buat emo. hahaha

Farid_Kamil said...

gwe rasa best lagi cerita 2 alam dr romzey

haha

hanna iymeera :) said...

aku nak komen lagi sekali , haha. kenapa sedih sgt org melayu+Islam ni? ada palk komen mcm ni ,

bg yg tukang komen yg melampau sempoi yer tur..tggu mlm ni..antu2 samsul smua dtg kat ko..apa rasa? lg satu..syrik ngan khrafat tu sma la maksud dia..adooiiii la..bm x lulus ke dia ni? x ksah kalau ko x suka pun..tp bg la teguran yg leh mmbangun ckit..try ko uat flem lak..t jgn lpa promote kat abgnara punyer blog ni plak..aku nak tgk sehebat mana ko ni..

kesian budak yg komen mcm ni, sejak bila kita belajar pasal khurafat dgn syirik dlm subjek bm? kalau taktau takpayah komen lahh kot, ustazah dia ajar ke tidak defini syirik dan khurafat pon aku tatau. haiihh ,
moral: pikir dulu sebelum komen , jgn sampai membodohkan diri sendiri.

*ni komen ke entry ? :)

hida.hadi said...

"kenapa nilai kejayaan diukur dgn nilai wang ringgit"


terpikir benda yg sama jugak..

Misz Sephia said...

Laa..ade yg melatah ke dgn entry kamu smlm?
Saya baca gak..xde rasa nk melenting pun. Kamu ckp perkara yg btul..or maybe saya dh lama follow kamu? So saya dh terbiasa dgn cara kritikan kamu?
Well..yelah kot, typical Malay, cepat melenting..cepat melatah

Raihana Izzati said...

dude,,ko xyah nk berat2 kpala pikir psl org2 xmaju 2.
klo tgk AF,,sronok je tgk judges2 comment.
brtepuk2 tgn bagai.
org nk suh bg up skt mind 2.
sbb 2 gua smpai skrg xtgk cita mlyu.
smpah cliche.
br tgk intro plakon2,, dh tw ending.
nk kata gua hebat xla.
tp diorang la hebat.blh wat filem yg sama AGAIN n AGAIN.xrs boring plk 2.hbat la.
so,,ko pikir yg ko dh popular,,2 je.hoho.mgkuk sggh ak ni...

Rafhanah Mohtar said...

eszol is giving his personal point of view dengan cara dia sendiri.let him be lah. there is no wrong in that.

hanna,no offense but syirik and khurafat are two different things.

papabear said...

famous rupanya orang yg selalu singgah kat blog aku nih... cayalah bro! :)

IMANSHAH said...

eszol...aku sokong hang!!!!

bukan tak sokong filem tempatan, tapi sudah2 lah emmperbodohkan penonton

hanna iymeera :) said...

haha. yup. i know both are two differnt things. komen yg saya paste kan tu adalah salah satu komen org dekat beautiful nara. ada jugak org komen cakap khurafat and syirik is synonim? wadde? siap ada tanda seru, konfiden gila. haih,

ghost writer said...

aku cuma nak gelak kat sini boleh ker bai...

HAHAHA!!!

tapi aku nak gelak pasai apa..?

1 yang aku rasa bengkek bila ada yang kata "orang nak tengok filem untuk hiburan(release tension) bukan untuk berfikir.."Now,aku faham kenapa filem kita tak sampai mana...

burhan al-hilmi said...

relek suda..

kau silap la eszol..nk kutuk filem samsol..ni sume peminat tegar die..awekz je..

hanna iymeera :) said...

haha, saya sokong dgn burhan al-hilmi , :P

eszol raar said...

@SoLy SoLicious
try la adapt dgn situation skrg

@Liyana Lynn
custemor isn't always right

@hanna iymeera :)
mereka yg melenting itu ramai dan yang bijak juga ramai
kita gelak jela

@hida.hadi
da jumpa jawapan?

@Misz Sephia
entahlah babe,btol gak pe lu ckp, sbb dah terbiasa, mereka masih janggal mungkin

@Raihana Izzati
kita kne care pasal bangsa dan rakyat sendiri,tp gua x berat kpale pon

@Rafhanah Mohtar
still insomnia?

@papabear
famous ke?

@IMANSHAH
cikgu byk pengalaman hantu kan? buat la skrip cikgu

@ghost writer
part tu paling gua gelak dan malu dan menyesal dan terkejut dan ntah ape lg gua nak ckp

@burhan al-hilmi
gua ttbe rase cerita ni overrated, entry yg impulsive lalu tercipta

Sca Ndx said...

kahkahkahakhak, adoi, kritik sikit semua nak butthurt, cuba terima.
kalau tak leh terima diam.

filem untuk hiburan?
Hiburan=duit
passion?
HAHAH. itu baru tak maju.

typical meleis.
u don't deserve a point of view.
if the only thing you see is you
Paramore- Playing God

eszol raar said...

@Sca Ndx

lyrics tu umpama magnum .40 ke kepala beberapa golongan Melayu

Berto said...

pergh, pames dah lu ni masuk beautifulnara, sikit lagi jd artis la lu ni, keh keh.

bnyk gila yg butthurt, adoi, depa ni x boleh kene kritik langsung.

Liyana Lynn said...

haha. betul tu customer does not always right. they loveeee to exaggerate. haha
biaq p laa depa2 suma, mulut org mmg tak boleh tutup kan?

mungkin pd u cliche, pd org lain tak sbb dorg jarang tgk cerita hantu melayu kot. kot la. sebab tu tak nampak cliche.

teehee. pendapat i jela. :)

eszol raar said...

@Liyana Lynn yup! kita kne hormati pendapat dan pandangan org lain

@Berto

takkan punye gua feymes

hiro said...

gilak la...beleh hurai..luuu kencanggg.

Amiey White said...

panjang gila menanges baca haha
btw semua point betul , adoi~ semua merasakan diri betul dah tu berak berdiri kalau orang tegur , nak kondem melayu la .

agagagaggaaga hahaha contoh xde kena mengena :P

nub said...

kasi pukoi sama pengarah

Mell said...

sukaa arrr entry ko nie bro!!..berani krn benar!!!...dun give up utk beri komen² yg seperti ini...i ♥!

mabs_pay said...

Btul tu dik...asyik2 citer hantu...cm xde citer lain dalam dunia ni nk buat..baik buat citer sitanggang version moden byk2 sket...menginsafkan dan mbuat kan kite ingat Tuhan..ni nk bg takut lg ade laaa...ntah ape2....

penulis.sahaja. said...

dan aku masih nak tau kau batch mana kat STAR dulu?
haha.

Rie said...

pd pendapat aku,
bila tak suka,
kritikan perlulah membina
bukan menghina

dan bila suka, bagi pujian
tapi jgnlah sampai takleh terima bila ada org yg bercanggah pendapat dgn kita

nobody perfect kan :)
dan everybody think differently

Anonymous said...

yg byk dok kata ko jeles tu, antara cerita yg diroang minat, mesti adnan sempit
and diorang sume mesti mindfucuk tgk inception
hiburan bg diorang mmg hiburan semata, xmau menjana pemikiran lgsg

Anonymous said...

yg byk dok kata ko jeles tu, antara cerita yg diroang minat, mesti adnan sempit
and diorang sume mesti mindfucuk tgk inception
hiburan bg diorang mmg hiburan semata, xmau menjana pemikiran lgsg

zatyhanyut said...

mesti la kita ada hak nak bersuara / komen, dah kita bayar DUIT SENDIRI, read my lips, D.U.I.T S.E.N.D.I.R.I untuk tengok segala apa cerita dekat wayang tu, yang dapat DUIT KITA tadi pembikin filem juga. untung / rugi sesebuah filem tu datang dari DUIT PENONTON yer,kalau tak, jadi la macam cerita 2 alam tu, bertahan kat wayang tak sampai 2 minggu pun,lain la kalau ada sesetengah umat tu tak kisah nak melabur duit sendiri untuk cerita macam hampeh, lantak kome ler ...

zatyhanyut said...

@Anonymous bagi aku, menjana pemikiran tu no 2, yang penting asalkan kita puas hati di penghujung cerita tu, puas hati dah bayar RM10++ dan cerita dia memuaskan walaupun ada sedikit kecacatan yang boleh dimaafkan .. ini tak, dah bayar tiba2 cerita macam hampeh pulak, dem btol, memang aku tak halalkan duit aku tu ..

eszol raar said...

@zatyhanyut

u're right

eszol raar said...

@Anonymous

inception win!!!!!!!!!!!!

Dark Half said...

hanya mereka yg typical saja merasa butthurt. org yg nak maju akan ambil kritikan ni utk perbaiki kelemahan yg ada. baru bleh bersaing dgn pembikin filem luar

aku nak gelak ada org cakap khurafat dan syirik adalah sama. sapa yg nak kena research ni?kekeke

eszol, pasni merongmahawangsa pulak. aku tgk trailer mmg kaw tahap hollywoot. the real thing, let's just wait n see. yg pasti, the trailer did impress me

Aini Syakimah Shuyuti said...

saya mengaku saya bukan seorang penyokong industri perfileman melayu ni, pendramaan pun bukan... sebab setiap kali saya tgk drama atau filem melayu, saya rasa nak marah kerana penerbit dan pengarah menyempitkan akal fikiran anak melayu. saya ingat hanya satu filem melayu yang saya tonton di pawagam yang saya tak menyesal menontonnya, iaitu filem PAPADOM. yang lain (mungkin 4-5) saya amat menyesal menontonnya.

strawberry said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Salam Persahabatan kami datang ziarah blog anda
http://ting-tong99.blogspot.com
http://hasmeehaslina.blogspot.com/
http://smkdatukbahaman.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Kajang Pak Malau kajang berlipat,
Kajang hamba mengkuang layu,
Dagang Pak Malau dagang bertempat,
Dagang hamba Tumpang lalu

Salam kunjungan salam ziarah…. Thanks kerana berkongsi story pada kami. Salam sebuah persahabatan salam satu perkenalan dari blog kami... Moga kami mendapat maklum balas dan respont yang baik dari blog anda...

Anonymous said...

nape perlu jadi bangang sgt?nk entertainment n not education? nmpk sgt org BODOH! we are born to learn, x kire la kat mane pon, kat club ke, kat strip club ke, slagi bley blaja blaja la.... patot la industri melayu wat citer bodo2 je, utk feed org2 malaysia yg bodoh jgk, mmg sesuai sgt haha

Eel said...

asyik2 elemen terkejut (tak tekejut pun) je kat dlm wyg tu. nsib je x tetido.. =.="

raar