Monday, March 14, 2011

Awkward Moment: Funbox Lift

Awkward dan awkward dan terus awkward. Gua tulis manglish this time sebab gua rasa penat nak menulis  dan rather than tulis english and nampak bodoh bagai. Bukan sebab awkward tapi penat. Gua tengah bercuti so gua lebih bahagia jika dapat konsentrasikan cuti gua dengan masa rehat yang berpatutan. Biasalahkan, orang macam gua ni sibuk memanjang. Takde life!

This incident berlaku a few weeks lepas. For your information, gua bersarang di salah sebuah tempat yang penduduknya kebanyakkan terdiri daripada warga African Country, Arab and China dan kediaman gua mempunyai lif. Senang cerita rumah gua bertingkat-tingkat. Before the incident happens gua baru sahaja selesai makan malam bersama rakan gua di sebuah kedai yang berjauhan dan ingin pulang ke sarang untuk tidur. Gendang gendut tali kecapi, kenyang perut suka hati.

Bagi gua dan member-member gua yang tak ada life, kami menjadikan lif sebagai sebuah funbox untuk bergelak ketawa mengutuk foreigner kerana kami tahu mereka hanya tahu berbahasa melayu sikit-sikit sahaja. Apatah lagi untuk memahaminya. Di dalam lif lah kami mencari hiburan sekiranya ada foreigner yang berjaya mengambil perhatian kami. Ayat-ayat seperti "Wanginya awak" dan "Besarnye buah" merupakan joke-joke yang telah basi buat kami sehinggakan kadang kala hanya melihat mereka sahaja kami mampu berguling-guling kesakitan perut. Ok yg tu gua tipu. Tapi tengok telatah foreigner memang terhibur.

Nak dijadikan cerita, semasa gua masuk sahaja dalam lif, tiba-tiba datang sebuah couple join masuk sekali. So gua kebelakang sikit dan sandar pada dinding lif. The couple looks like African. But the girl is quite pelik. She was wearing a tank and short pants. She have all the low grade make up on her face. Including some weird facial hair. And the make up was so thick. Then while waiting for the lift to reach my floor I said "Tebalnya make up" and I look at my friend face. But my friend did not hear me so I repeat the word in slow mo version. TEBALNYA. MAKE. UP. And gua gelak-gelak. Suddenly...

Sebab saya nak pergi clubbing

Yeaah, that was the word that came out from her mouth. Gua sungguh terkejut dan terkelu lidah buat seketika. Perempuan tersebut toleh kebelakang dan menghamburkan kata-kata tersebut kepada gua. First time gua kena balik. Gua pandang muka dia sekejap then gua tunduk pandang lantai lif. Segan dan malu. Lelaki die pulak dah merapu cakap bahasa pelik-pelik dekat perempuan tu. Terdetik perasaan takut dalam hati gua tiba-tiba. Kalau kena tumbuk ke apa.

And to make my feeling worse, she got out at the same floor as mine. Gua cuak dia panggil gang dia hentak pintu rumah gua pulak. But it ends there. They went to the other side of the floor. Nasib baik dia tak caci maki gua lebih-lebih. Kalau dia marah gua sure gua balas balik "Is it a Halloween themed club you going?" Haha.

Perempuan tu lagi teruk daripada ni
So that was the story and my friend have a good laugh at me. Daripada selalu gelakkan foreigner, gua pulak kena gelak lepas tu. Karma's a bitch! Gua release cerita ni lambat sebab gua tunggu nak bertembung dengan perempuan tu balik. Mana tahu bila jumpa balik gua boleh lepak minum dengan dia pulak ke. Tapi malangnya gua tak jumpa dia lagi dah. Member gua cakap perempuan tu bukan African tapi Indian. Gua pun tak sure. Haha. 


# My nigga can say 'bungkus'. Sumpah lawak!
raar


18 comments:

Amiey White said...

conclusion nya orang kita pun akan nampak macam African juga kalau diaorang dress macam tu =.="

teringat waktu dekat college penuh dengan mat2 negro and minah negro sampai ketuk pintu rumah kitaorang waktu dorang mabuk >.<

takut

Raihana Izzati said...

1 word: funny.

lol.

ashraf said...

u got served bitch :)

Dark Half said...

entry ni ingatkan aku pada sorg kwn yg penah study kat london.

insiden dlm train. skali tu,train hampir penuh takde seat. sorang mat saleh gemuk gler naik. member aku pun jerit kat member2 dia, oii tepi2, mat saleh gemuk nak naik!

x lama kemudian smpai kat satu station, mat saleh tu nak turun. sambil senyum mat saleh tu lalu depan member aku n ckp:

tepi2, mat saleh gemuk mau turun!

terkedu mmber aku. haha...sape ckp mat saleh tak reti ckp melayu kat london? pastu baru kwn aku tau dr senior, ramai juga englishman yg amik class bahasa indon

ghost writer said...

Karma's a bitch! haha!

lepas nih dia akan fight ngan bf dia..gua sure!

chirpy_chummy said...

yezzaa..ade gak pengalaman cani. it happened at Bangalore's airport(India). time tu chummy nk pulang ke mesia dah dgn kwn2 sekapal,time nk check in bag bagai, 1 of my fren(gul) ckp kt chummy:
"weh,hensemnyeee mamat pramugara ni."

chummy slamber ckp: "owh, bkn taste aku la"

mber laki plak ckp : "apelaaa..camni ke taste korang? alahai..."
siap ade tokok tambah dr kengkawan laki yg len lg.



tetiba steward tu bersuara:

"sila la amik pamphlet ni,dah amik?"

erk.
deng!


malu siot. ckp depan2 plak tu.omaigod. rasa nk tutup muke time tu gak. time nk nek flight tu,mamat yg sm gak tunggu kt tepi pintu flight. siap menyengih n welcome us lg(dgn orglen dia juz senyum je..haiyoo)

eszol raar said...

@Dark Half

lololololol!

@chirpy_chummy

im with u bebeh,hahaha

Rafhanah Mohtar said...

muahahahaha!
gila takde kerja ko, eszol..

memang kalau nak gi clubbing make up tebal ye~ (baru tau. sebab naif)

Berto said...

kah kah, padan muka lu, kan dah kono sbijik..keh keh.

apsal x ikot dia p clubbing skali?

eszol raar said...

@Berto

bert,die bayar gua seribu pun gua x nak

hahaha

vampire's lovex said...

hahahaha. padan lah muka. perngai cam aku n kwan2 gak..selalu cakap melayu depan mat minah arab sini.... jangan la kena cam ko sudahhhhhh.

Tupai Karan said...

haha.. rasa kalau aku kat tempat hang, muka aku akan lebih tebai dari dia.. tak pun spontan aku akan senyum macam kerang busuk.

jadikan pengajaran buat hang! *dengan nada serius* hihi

Sca Ndx said...

kah kah kah. demm. kalau kena hentak malu lagi dapat. kelakar. heheh

anOOan said...

kehkehkeh. malu mak noks

Hansyirah Takezur said...

sekali paham meleis laa.. amik.. adeii..

mesti ngeri tngok cara dia dressed up + mekap.. urgh...

HEROICzero said...

HAHAHAHAHAHA! bodoh gilaaaa. hahahaha! keadaan sama dengan kawan aku.

dia beratur, depan dia ada couple 'bercakap' dengan bahasa insyarat. dia kata, "oh pekak rupa nya".

u know wut, the girl balas balik, "maaf dik, bf akak ni yang pekak, kenapa, menyusahkan adik yea?"

peh.

diam. kena sebijik.

░♥si lampu neon♥░ said...

kalau aku jadi pempuan tu, aku dah menangis da kat bahu pakwe aku lam lif tu..takpun aku hasut pakwe aku suruh tumbuk ko bertalu2 hahahahahah


lawak weh ! tak sangka african tu paham hahaha


Jeng3x…
# (Silampuneon dah Grad !) Gambar Konvokesyen PISMP 2011- Part 1#
# Buffered Earnings, AirAsiaX New Zealand (India).#
# Gambar Reharsal Konvokesyen IPGM = )#

burhan al-hilmi said...

kalau kat scotland, orang sana tak suka dengar bahasa lain yang dorang xfaham..pernah kwn aku studi kat sana, ckp bahasa melayu dlm bas..mat saleh kat dpn dia pusing blkg, n sound kwn aku..byk kali berlaku kat sana.. orang england masih ok lg :)

kesimpulannya, bahasa melayu cool..

raar